Wetenschappelijke onderzoeksprojecten

De opbrengst van de Kippenloop komt in zijn geheel ten goede aan drie speciale wetenschappelijke onderzoeksprojecten van KWF Kankerbestrijding. Het gaat om projecten die ten bate komen van patiënten in verschillende leeftijdscategorieën. Voor kinderen is er een onderzoeksproject over slaapproblemen tijdens en na leukemie (bloedkanker), een ander onderzoek richt zich op een test die in bloed kiemcelkanker kan vaststellen bij (met name) jonge mannen en het derde project betreft een veelbelovend onderzoek naar behandeling van huidkanker met het eigen afweersysteem van de patiënt.

Onderstaand een beknopte omschrijving van de drie projecten:

Onderzoeksproject van het Erasmus MC

Een kiemceltumor is een woekering van cellen die voorbestemd zijn om later de kiemcellen of geslachtscellen te gaan vormen in de zaadbal of eierstok. Het is in Nederland de meest voorkomende kanker in mannen van 15-40 jaar en kan ook in jonge kinderen ontstaan. Voor een optimale behandeling is het belangrijk dat de diagnose goed en tijdig wordt gesteld. De onderzoekers willen van een nieuwe bloedtest vaststellen of het goed werkt in de praktijk. De test meet de aanwezigheid van een zogenaamd mRNA-molecuul in het bloed, wat waarschijnlijk betere resultaten geeft dan de huidige opsporingsmethoden.

Onderzoeksproject van het VUmc

De meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen is acute lymfatische leukemie. Vijftig jaar geleden overleed vrijwel iedere patiënt aan deze ziekte, maar dankzij onderzoek en betere behandeling overleeft tegenwoordig ruim 85%. Daardoor is er steeds meer ruimte voor onderzoek naar het leven tijdens en na leukemie. Daaruit blijkt onder andere dat veel (ex-)patiënten te maken hebben met slaapproblemen, die hun kwaliteit van leven en indirect ook die van hun ouders aantast. Het onderzoeksteam wil te weten komen hoe dit komt. Met die kennis kunnen slaapproblemen in de toekomst effectiever worden aangepakt.

Onderzoeksproject van het LUmc

Jaarlijks krijgen ruim 5000 mensen te maken met een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. De vooruitzichten voor patiënten zijn slecht, maar gelukkig zijn er de afgelopen jaren bemoedigende resultaten geboekt met immunotherapie. Daarbij wordt het afweersysteem van de patiënt ingezet om de tumor aan te pakken. De onderzoekers gaan proberen de therapie optimaal effectief te maken door afweercellen buiten het lichaam van de patiënt op te kweken en daarna weer via een infuus terug te geven. Daarna geven ze een vaccin die de afweercellen op scherp zet en de afweercellen stimuleert om de tumorcellen te vernietigen.